Το σπίτι μηδενικής ενέργειας Rivendell βελτιστοποιεί την ηλιακή ενέργεια

12
Το σπίτι μηδενικής ενέργειας Rivendell βελτιστοποιεί την ηλιακή ενέργεια

Περιτριγυρισμένο από καταπράσινο τοπίο στο Χάρβαρντ, στη Μασαχουσέτη βρίσκεται το Jenson-DeLeeuw Net-Zero Energy House του Paul Lukez Architecture. Η κατοικία αναφέρεται συχνά ως Rivendell από τους ιδιοκτήτες, μια αναφορά στο ξωτικό χωριό του JRR Tolkien στη Μέση Γη. Το Rivendell χρησιμοποιεί διάφορα συστήματα για να αξιοποιήσει άφθονες ποσότητες ηλιακής ενέργειας και διαθέτει πολλές στρατηγικές παθητικού σχεδιασμού που επιτρέπουν θερμική άνεση και ροή αέρα.

Συνεχίστε να διαβάζετε παρακάτω

Τα επιλεγμένα βίντεό μας

Κουζίνα με ξύλινα ντουλάπια και γαλαζοπράσινο πίσω μέρος, με νησίδα κουζίνας σε σχήμα L με νεροχύτη και 4 σκαμπό μπαρ μπροστά

Το έργο χρησιμοποιεί ένα σύστημα διπλής καθαρής ενέργειας που παράγει και εξοικονομεί ηλιακή ενέργεια. Η γωνιακή οροφή μεγιστοποιεί την παραγωγή ενέργειας 56 φωτοβολταϊκών πάνελ οροφής, τα οποία παράγουν 21.000 kWh ηλιακής ενέργειας κάθε χρόνο. Οι μπαταρίες Sonnen 16 kWh αποθηκεύουν πλεονάζουσα ενέργεια και αποτελούν μέρος ενός διαιρούμενου συστήματος θέρμανσης και ψύξης. Αυτό το σύστημα ηλιακής ενέργειας είναι μια εναλλακτική λύση χαμηλότερου κόστους σε σχέση με τα τυπικά συστήματα HVAC και είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Το Rivendell έχει επίσης βαθμολογία Home Energy Rating System (HERS) -23, που σημαίνει ότι παράγει 23% περισσότερη καθαρή ενέργεια από τα σπίτια παρόμοιου μεγέθους. Ως αποτέλεσμα, η υπερβολική ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συννεφιασμένο καιρό ή για την τροφοδοσία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου Chevrolet Bolt του ιδιοκτήτη.

Σχετικά: Τα σπίτια με μηδενική κατανάλωση ενέργειας μπορούν να σας αποφέρουν καθαρούς μηδενικούς λογαριασμούς ενέργειας

Θέα στον ενιαίο χώρο καθιστικού, τραπεζαρίας και κουζίνας με διάφορα ύψη οροφής

Οι στρατηγικές παθητικού σχεδιασμού είναι βασικές για τη βελτιστοποίηση της θερμικής άνεσης του σπιτιού. Κατά τους θερμότερους μήνες, οι μεγάλοι προεξοχές της οροφής προστατεύουν το εσωτερικό από τον έντονο καλοκαιρινό ήλιο. Επιπλέον, η ανοιχτή κάτοψη και τα ψηλά ταβάνια ενισχύουν τη ροή του αέρα και δροσίζουν τον χώρο με φυσικό αεράκι. Αντίθετα, το χειμώνα, τα μεγάλα παράθυρα του έργου με νότιο προσανατολισμό φέρνουν φυσικό φως και ζεστασιά από τον χειμωνιάτικο ήλιο με χαμηλή γωνία. Αυτό συμπληρώνεται από μονωμένους τοίχους και ξυλόσομπα στο σαλόνι για επιπλέον θέρμανση τις πιο κρύες μέρες.

Ένας μοντέρνος, άνετος χώρος διαβίωσης με μια μικρή ξυλόσομπα και γωνιακά παράθυρα

Οι αρχιτέκτονες δημιούργησαν ένα θερμικό φάκελο χρησιμοποιώντας το σύστημα Zip της Huber Engineered Woods. Αυτή η επένδυση υψηλής απόδοσης ενισχύει τη μόνωση και αποτρέπει τη συσσώρευση υγρασίας. Οπτικά, η επένδυση από ξεπερασμένο ξύλο παραπέμπει στο δασώδες, βραχώδες τοπίο και ενισχύει τη σύνδεση του Rivendell με την τοποθεσία.

Εξωτερική πλάγια όψη του σπιτιού που περιβάλλεται από το δάσος, τονίζοντας την απότομη κλίση της στέγης

Μεγιστοποιώντας την ηλιακή ενέργεια και δημιουργώντας ένα θερμικό περίβλημα μέσω στρατηγικών παθητικού σχεδιασμού, το σπίτι Jenson-DeLeeuw επιτυγχάνει με επιτυχία τις αρχές του καθαρού μηδενός και δημιουργεί ένα άνετο περιβάλλον διαβίωσης. Η αυτάρκειά του εμποδίζει επίσης την κοπή δέντρων στα δάση για την εγκατάσταση υποδομών κοινής ωφέλειας. Εκτός από την απίστευτη αποτελεσματικότητά του, το σπίτι Rivendell δημιουργεί επίσης οπτικές συνδέσεις με το περιβάλλον του και γιορτάζει το όμορφο τοπίο.

+ Αρχιτεκτονική Paul Lukez

Μέσω ArchDaily

Φωτογραφία από τον Greg Premru

Schreibe einen Kommentar